Het apparaat heeft een design van Apple-achtige allure. Het bedrijf erachter draagt de belofte van een jonge Silicon Valley-hit die inspeelt op de wensen van nu. Of moeten we zeggen: droeg de belofte?
Juicero Inc. was vorig jaar een van de start-ups uit Silicon Valley die het meeste geld ophaalde bij investeerders, waaronder Google. Een slordige 120 miljoen dollar. De geldschieters zagen een gouden toekomst voor de fruitpers Juicero die zakken met gesneden groente en fruit tot een gezond drankje perst. Plaats een zak in het apparaat, wacht twee minuten en drinken maar.
De oprichter van Juicero Inc., Doug Evans, omschreef zichzelf in zijn zoektocht naar het perfecte sapje met Steve Jobs. Volgens Evans perst zijn Juicero (video) – te koop voor 400 dollar, plus de wekelijkse kosten voor de thuis afgeleverde zakken – met een kracht waarmee ’twee Tesla’s op te tillen zijn’.
Maar nu blijkt dat je de fruitpers helemaal niet nodig hebt. De zakken zijn ook met de hand leeg te knijpen. Het resultaat komt heel dicht bij dat wat de Juicero aflevert: een glas sap.
Nieuwssite Bloomberg.com onderwierp de Juicero en de zakken gesneden groente en fruit aan een test. In ongeveer hetzelfde aantal minuten perste een redacteur met haar handen dezelfde hoeveelheid sap uit een zak als de Juicero.
Apparaat is massaler dan aanvankelijk voorgespiegeld
Kort nadat het product op de markt kwam verbaasde investeerders zich er al over dat de zakken op een veel goedkopere manier uit te knijpen zijn. Twee van hen verklaarden dat het apparaat massaler is dan hen aanvankelijk werd voorgespiegeld en dat ze even niet wisten wat ze aanmoesten toen ze hoorden dat het apparaat eigenlijk niet nodig is.
Juicero Inc. wilde niet reageren op de test van Bloomberg. Een persoon dicht bij de firma zei tegen de nieuwssite dat Juicero Inc. zich ervan bewust is dat de zakken met de hand zijn leeg te knijpen, maar dat de meeste mensen de machine verkiezen omdat die minder knoeit en consistenter is. Het apparaat leest een QR-code op de zak, vergelijkt die met een online database en bekijkt of de inhoud niet over de datum is. De houdbaarheidsdatum staat overigens ook op de zak geprint.
3D-print
Oprichter Evans (50) is geen onbekende in de sap-branche. In 2002 hielp hij het bedrijf Organic Avenue met de start. Na zijn vertrek spendeerde hij naar eigen zeggen drie jaar aan het ontwerpen van wat nu de Juicero is. Hij vergelijkt het apparaat met een pc van Apple. "Het bevat meer dan 400 onderdelen. Er zit een scanner in, een microprocessor, een draadloze chip, een wifi-antenne", pochte Evans in een interview met de website Recode.
Tijdens fundraisers beloofde hij dat de Juicero grote brokken fruit en groente kon vermalen tot een sapje. Hij haalde miljoenen binnen tijdens een bijeenkomst waarbij hij een 3D-print van het apparaat liet zien. Een versie die overigens geen sap kon produceren.
Hoewel het apparaat dus overbodig lijkt, blijven investeerders de Juicero trouw, zo zegt een van hen tegen Bloomberg. Doug Chertok: "Juicero moet nog verfijnd worden. Ik weet zeker dat het bedrijf zeer succesvol wordt."
Oprichter Evans is inmiddels CEO af bij Juicero Inc. Hij werd in oktober vervangen door Jeff Dunn, een voormalig topman bij de Coca-Cola Company.